vriesdonk beeldmerk

Reconstructie van de borst

Borstkanker treft jaarlijks vele honderden vrouwen. Door verbeterde oncologische zorgprogramma’s zien we van jaar tot jaar een toename in overleving van patiënten na borstkanker. Meer en meer patiënten kiezen dan ook voor een reconstructie.

De borstkliniek Voorkempen biedt in Noord-Antwerpen een totaalpakket aan van oncologische en reconstructieve zorgen. Met meer dan 250 nieuwe diagnoses en meer dan 120 borstreconstructies per jaar is de borstkliniek niet meer weg te denken uit onze regio.

Multidisciplinair overleg wordt door alle teamleden van de borstkliniek hoog in het vaandel gedragen. Er is een continu overleg tussen gynaecologen, oncologen, radiotherapeuten, radiologen en de plastisch chirurg, dr. Peeters. Op die manier wordt uw reconstructie op het juiste tijdstip ingepland, wat essentieel is voor een optimaal resultaat.

Borstreconstructie met eigen weefsel van de buik: een DIEP flap, wat betekent dit voor mij?

Pro

 • esthetisch superieur: de vorm van de gereconstrueerde borst zal quasi identiek zijn aan de eigen borst.
 • warm, zacht, soepel
 • evolueert mee met het lichaam (veroudering, vermagering, etc.)
 • ook mogelijk na bestraling

Contra

 • operatieduur (6 à 8 uur)
 • hospitalisatieduur (4 à 5 dagen)
 • litteken ter hoogte van de buik (onderbroek)
 • technisch de meest complexe vorm van borstreconstructie (slaagpercentage 95-98%)
Diepflap

De borst kan gereconstrueerd worden door gebruik te maken van eigen vet en huid, afkomstig van de buik. Dit kan gebeuren gelijktijdig met uw amputatie of mastectomie, maar kan ook op een later tijdstip gebeuren (bijvoorbeeld na radiotherapie en/of chemotherapie). 

Eerste consult

Tijdens een eerste gesprek maakt u kennis met de dokter en wordt uw medische voorgeschiedenis in kaart gebracht. De verschillende mogelijkheden van borstreconstructie worden u uitgebreid toegelicht. Indien de DIEP flap voor u de beste optie is,  wordt een CTscan van de buik gepland. Aan de hand van deze scan worden de beste bloedvaatjes in de buik geselecteerd. Deze bloedvaten worden tijdens de operatie vrijgemaakt en onder de microscoop ter hoogte van de borst weer aangesloten. Op deze manier kan het vet overleven en houdt u een mooie, warme, soepele borst. Het grote voordeel van eigen weefsel is, dat rond deze borst geen kapsel kan ontstaan en dat het vet zich gedraagt zoals een borst indien u enkele kilo’s zwaarder of lichter wordt. Er hoeven met andere woorden in de toekomst geen heringrepen te worden uitgevoerd.

Onderzoeken

Vòòr de operatie wordt een ECG (hartfilmpje) en bloedname uitgevoerd. Er wordt een CT van de buik gemaakt om de bloedvaten die nodig zijn voor de reconstructie op te sporen.

Uw dossier wordt bestudeerd door de anesthesist en zo nodig wordt bij de anesthesist een consult geregeld.

Dag van operatie

De ochtend van de ingreep komt de dokter bij u langs en wordt in staande positie een tekening gemaakt op de buik en op de borst. De ingreep start om 8 uur ’s ochtends en duurt 6 tot 8 uur. Indien gewenst wordt tijdens de ingreep ook de andere borst aangepast (lifting of verkleining) of wordt een port-a-cath die nog ter plaatse zit verwijderd, in overleg met uw oncoloog.

Na beëindigen van de ingreep wordt u overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen. Uw partner of familie wordt dan door de dokter op de hoogte gebracht zodat u de avond zelf nog bezoek kan ontvangen.

Tijdens de eerste nacht wordt de doorbloeding van de nieuwe borst elk uur gecontroleerd. De volgende ochtend wordt u overgebracht naar de gewone afdeling. Ook hier zal een professionele en regelmatige opvolging gebeuren van de nieuwe borst. Dr. Peeters komt elke ochtend langs om alles nauwkeurig op te volgen en de verpleegkundige zorgen te begeleiden. Na 4 à 5 dagen mag u het ziekenhuis verlaten.

Post-operatieve zorgen

De dag van ontslag krijgt u mee:

 • een vervolgafspraak bij de dokter
 • een voorschrift voor thuisverpleging
 • voorschrift voor verbandmateriaal
 • een brief voor de huisarts en uw verzekering.

Bij vragen kan u of uw thuisverpleger de dokter bereiken, en dit 24u/24u, 7d/7.

Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. U kan het werk na 6 weken hervatten.

Ondanks de relatief lange operatieduur, is het herstel na een borstreconstructie met DIEP flap erg vlot.

Na enkele maanden kan onder lokale verdoving een tepelreconstructie en tatoeage worden uitgevoerd. U wordt hiervoor niet gehospitaliseerd en kan gewoon aan het werk blijven.

Samenvatting

Jaarlijks worden in AZ KLINA meer dan 50 DIEP flappen uitgevoerd. Het is voor vele patiënten een excellente methode voor borstreconstructie.

Borstreconstructie met eigen weefsel van de rug: is dit iets voor u?

Pro

 • zeer natuurlijk resultaat
 • warm, zacht, soepel
 • ook mogelijk na bestraling
 • korte operatieduur
 • kort ziekenhuisverblijf (2 à 3 dagen)
 • korte herstelperiode
 • geen litteken ter hoogte van de buik

Contra

 • prothese: er blijft een kleine kans op kapselvorming
 • operatie verloopt meestal in twee stappen
 • litteken op de rug (bh-lijn)
prothese reconstructie tissue expanders voor

VOOR

prothese reconstructie tissue expanders

NA

De borst kan gereconstrueerd worden door gebruik te maken van eigen weefsel van de rug, meestal gecombineerd met een kleine borstprothese of tijdelijke weefselexpander. Dit kan gebeuren gelijktijdig met uw amputatie of mastectomie, maar kan ook op een later tijdstip worden ingepland (bijvoorbeeld na radiotherapie en/of chemotherapie). 

Eerste consult

Tijdens een eerste gesprek maakt u kennis met de dokter en wordt uw medische voorgeschiedenis in kaart gebracht. De verschillende mogelijkheden van borstreconstructie worden u uitgebreid toegelicht.
De reconstructie met de rugflap wordt wereldwijd heel erg vaak toegepast en is een zeer degelijke techniek. Bij sommige patiënten zal de rugspier de eerste keuze zijn, bijvoorbeeld indien er al grote buikoperaties zijn gebeurd, bij 70-plussers, of patiënten in minder goede conditie (vasculair belaste patiënten, rokers). 

Onderzoeken

Voor de operatie wordt een ECG (hartfilmpje) en bloedname uitgevoerd. Uw dossier wordt bestudeerd door de anesthesist en zo nodig wordt bij de anesthesist een consult geregeld.

Dag van operatie

De ochtend van de ingreep komt de dokter bij u langs en wordt instaande positie een tekening gemaakt op de rug en op de borst. De ingreep duurt 2 tot 3 uur. Indien gewenst wordt tijdens de ingreep ook de andere borst aangepast (lifting, vergroting of verkleining) of wordt een port-a-cath die nog ter plaatse zit, verwijderd in overleg met uw oncoloog.

Na beëindigen van de ingreep wordt u overgebracht naar de ontwaakkamer. Uw partner of familie wordt dan door de dokter op de hoogte gebracht zodat u de avond zelf nog bezoek kan ontvangen.

Tijdens de eerste nacht wordt de doorbloeding van de nieuwe borst regelmatig gecontroleerd. Gezien bij deze techniek de bloedvaten in de oksel niet worden doorgenomen en dus niet opnieuw moeten worden aangesloten, is de kans op doorbloedingsproblemen minimaal. 

De arts komt elke ochtend langs om alles nauwkeurig op te volgen en de verpleegkundige zorgen te begeleiden. 

Post-operatieve zorgen

Patiënten herstellen doorgaans zeer vlot na deze operatie en verlaten het ziekenhuis na 2 tot 3 dagen.

De dag van ontslag krijgt u mee:

 • een vervolgafspraak bij de dokter
 • een voorschrift voor thuisverpleging
 • voorschrift voor verbandmateriaal
 • een brief voor de huisarts en uw verzekering.

Bij vragen kan u of uw thuisverpleger de dokter bereiken, en dit 24u/24u, 7d/7.

Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Tijdens deze consultatie wordt de expanderprothese een eerste keer bijgevuld. Elke twee weken wordt de prothese verder gevuld tot het gewenste volume werd bereikt. De expander prothese die gebruikt wordt om uw huid op te rekken heeft een wand vervaardigd uit silicone en wordt gevuld met fysiologisch water. De expander wordt gemaakt in de USA bij de firma MENTOR. Deze firma is reeds sinds vele jaren een grote speler op het vlak van prothesen en reconstructies. Zeer recent werd de expander nog verbeterd, om uw comfort tijdens de fase van expansie te vergroten.

U kan het werk na 3 tot 6 weken hervatten. 

Samenvatting

Jaarlijks worden in AZ KLINA meer dan 25 rugflappen uitgevoerd. Het is voor vele patiënten een zeer degelijke en mooie methode voor borstreconstructie.

Borstreconstructie met prothesen: een snelle, degelijke oplossing?

Pro

 • snel en eenvoudig
 • korte herstelperiode

Contra

 • indien slechts één borst gereconstrueerd wordt, is een perfecte symmetrie vaak niet haalbaar
 • kans op kapselvorming blijft bestaan
Borstreconstructie met prothesen en kunstonderhuid voor

VOOR

Borstreconstructie met prothesen en kunstonderhuid na

NA

Soms is het mogelijk de borst te reconstrueren door middel van een silicone prothese onder de borstspier. Dit is de meest eenvoudige wijze van reconstructie, maar kent haar beperkingen. De plastisch chirurg zal met u bekijken of deze techniek bij u mogelijk is en wat het esthetisch resultaat hiervan zal zijn. De ingreep kan worden uitgevoerd gelijktijdig met uw amputatie of mastectomie, maar kan ook op een later tijdstip gebeuren (bijvoorbeeld na radiotherapie en/of chemotherapie). 

Dr. Peeters maakt al ruim 7 jaar gebruik van kunstonderhuid en dermale matrix bij borstreconstructie. Deze techniek zorgt ervoor dat het oprekken van de huid quasi pijnloos verloopt, en zorgt voor een meer esthetisch resultaat, ook op langere termijn. Het gebruik van kunstonderhuid is op dit moment niet vergoed door de mutualiteiten, maar wordt wel vaak terugbetaald door een bijkomende hospitalisatieverzekering. Vaak wordt de reconstructie nog verder verfraaid door middel van het inspuiten van eigen vet. Dit wordt lipofilling genoemd.  Lipofilling wordt niet vergoed door de mutualiteit indien dit in een aparte procedure wordt toegediend.

Eerste consult

Tijdens een eerste gesprek maakt u kennis met de dokter en wordt uw voorgeschiedenis in kaart gebracht. De verschillende mogelijkheden van borstreconstructie worden u uitgebreid toegelicht.  

Onderzoeken

Voor de operatie wordt een ECG (hartfilmpje) en bloedname uitgevoerd. Uw dossier wordt bestudeerd door de anesthesist en zo nodig wordt bij de anesthesist een consult geregeld.

Dag van operatie

De ochtend van de ingreep komt de dokter bij u langs en wordt in staande positie een tekening gemaakt op de borst. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Indien gewenst wordt tijdens de ingreep ook de andere borst aangepast (lifting, vergroting of verkleining) of wordt een port-a-cath die nog ter plaatse zit, verwijderd in overleg met uw oncoloog.

Na beëindigen van de ingreep wordt u overgebracht naar de ontwaakkamer. Uw partner of familie wordt dan door de dokter op de hoogte gebracht zodat u de avond zelf nog bezoek kan ontvangen.

De arts komt ’s avonds en de volgende ochtend langs om alles nauwkeurig op te volgen en de verpleegkundige zorgen te begeleiden. 

Patiënten herstellen doorgaans zeer vlot na deze operatie en verlaten het ziekenhuis na 1 nacht. 

Post-operatieve zorgen

De dag van ontslag krijgt u mee:

 • een vervolgafspraak bij de dokter
 • een voorschrift voor thuisverpleging
 • voorschrift voor verbandmateriaal
 • een brief voor de huisarts en uw verzekering.

De expander prothese die gebruikt wordt om uw huid op te rekken heeft een wand vervaardigd uit silicone en wordt gevuld met fysiologisch water. De expander wordt gemaakt in de USA bij de firma MENTOR. Deze firma is reeds sinds vele jaren een grote speler op het vlak van prothesen en reconstructies. Zeer recent werd de expander nog verbeterd, om uw comfort tijdens de fase van expansie te vergroten.

Bij vragen kan u of uw thuisverpleger de dokter bereiken, en dit 24u/24u, 7d/7.

Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Tijdens deze consultatie wordt de expander prothese een eerste keer bijgevuld. Elke twee weken wordt de prothese verder gevuld tot het gewenste volume werd bereikt. De expander prothese wordt vervolgens tijdens een korte operatie vervangen door de definitieve gelgevulde prothese. Bij ontslag ontvangt u een kaartje met de specificaties van de prothese. De firma biedt u hierop levenslange garantie.

Samenvatting

In geselecteerde gevallen is dit een uitstekende methode van borstreconstructie. Dankzij twee zeer korte ingrepen krijgt u terug een mooie, vrouwelijke borst. Deze methode wordt niet toegepast na bestraling tenzij gebruik wordt gemaakt van kunstonderhuid of een dermale matrix.

Tatoeage van het tepelhof?

Voor tatoeage van het tepelhof, werken wij samen met Janny Hanegraaf, expert in medische tatoeage. De tatoeage zal in steriele omstandigheden gebeuren, en is meestal volledig pijnloos. Aarzel niet ons te contacteren indien u vragen heeft omtrent medische tatoeage. Meer info op www.permanent-mooi.com.

Samenvatting

Tatoeage van het tepelhof is een pijnloze en veilige procedure indien ze in de juiste omstandigheden, door de juiste persoon wordt geplaatst.

U bent onze prioriteit.