1. Mijn borsten zijn ten gevolge van bestraling niet symmetrisch. Ik kan geen BH vinden die past. Kan hier wat aan gedaan worden?

  • Dit is een vaak voorkomende klacht na bestraling. Het is aan te raden 6 tot 12 maanden te wachten na het beëindigen van de radiotherapie. Dr. Peeters zal met u bekijken welke ingreep nodig is om uw probleem om te lossen. Vaak wordt aan de niet bestraalde borst een borstlift of borstverkleining uitgevoerd ter symmetrisatie. Hiervoor is tussenkomst van de mutualiteit voorzien.  Soms kan lipofilling een oplossing bieden voor uw probleem. Hierbij wordt vet elders in het lichaam met een speciale techniek opgezogen, om na zuivering in de borst te worden ingespoten.

 

2. Mijn borst is hard en ingetrokken ten gevolge van bestraling. Kan hier wat aan gedaan worden?

  • Dit is een vaak voorkomende klacht na bestraling. Het is aan te raden 6 tot 12 maanden te wachten na het beëindigen van de radiotherapie. Meestal kan lipofilling een oplossing bieden voor uw probleem. Hierbij wordt vet elders in het lichaam met een speciale techniek opgezogen, om na zuivering in de borst te worden ingespoten. Vaak zijn verschillende sessies nodig om het gewenste resultaat te bekomen.

 

3. Ik heb een tumor en krijg een borstsparende ingreep. Ik zal nadien bestraald worden. Is een tussenkomst van de plastisch chirurg wenselijk bij het verwijderen van de tumor?

  • Dr. Peeters heeft een wekelijks overleg met alle gynaecologen van de borstkliniek. Tijdens zo’n multidisciplinair overleg worden alle patiënten besproken, en worden de beelden (mammografie, echografie, MRI) samen bekeken. Op basis van deze beelden wordt beslist of het wegnemen van de tumor in samenwerking zal verlopen met dr. Peeters om een optimaal esthetisch resultaat te bekomen. Dit is vaak het geval bij relatief grote tumoren in een relatief kleine borst.  Het is belangrijk de borst een mooie vorm te geven alvorens te bestralen.  In de meerderheid van de gevallen is de interventie van de plastisch chirurg niet nodig, en zal de gynaecoloog de borst opnieuw mooi in vorm brengen na het verwijderen van de tumor.